Blog

Μουσική για παιδικό πάρτι

Μουσική για παιδικό πάρτι

Στους περισσότερους ανθρώπους η μουσική για παιδικό πάρτυ φαίνεται να είναι μία απλή υπόθεση και οταν έρθει η ώρα για να πραγματοποιηθεί το παιδικό πάρτυ κάποιοι γονείς υποθέτουν ότι πολύ εύκολα θα γεμίσουν το χρόνο με τραγούδια από το YouTube και με παιδικά τραγούδια γενικότερα. Αυτή η εντύπωση όμως είναι εντελώς λανθασμένη. Τα παιδιά είναι πλέον εξαιρετικά απαιτητικά και δεν συμβιβάζονται με τυχαίες μουσικές επιλογές. Τα μουσικά ακούσματα με τα οποία η παιδική παρέα θα κάνει κέφι είναι ιδιαίτερα εξεζητημένα και διαφοροποιούνται πολύ, τόσο ανάλογα με την ηλικία των παιδιών όσο και ανάλογα με την πάροδο του χρόνου. Σαφώς τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην πρώτη δημοτικού δεν θα κάνουν κέφι με τα τραγούδια που άκουγαν τα παιδιά της πρώτης δημοτικού πριν από χρόνια.

Παραδείγματα από την εμπειρία του DJ

Ένα παράδειγμα αποτελει μία σχολική εκδήλωση στην οποία παρευρεθηκαμε κι εμεις ως γονεις στην οποια δεν προσκλήθηκε επαγγελματίας dj για να βάλει μουσική. Η εκδήλωση έγινε σε δημοτικό σχολείο με αφορμή την τελευταία εργάσιμη πριν την καθαρά Δευτέρα. Με απλά λόγια το σχολείο και οργάνωσε ένα παιδικό πάρτι για να γιορτάσουν τα παιδιά τις απόκριες. Με πολύ καλή διάθεση οι δάσκαλοι επέλεξαν τα αποκριάτικα τραγούδια που ακούγονται κάθε χρόνο καρναβάλι της Πάτρας και στις υπόλοιπες καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή επέλεξαν τα κλασικά latin τραγούδια για το καρναβάλι. Για κάθε άνθρωπο που δεν γνωρίζει από παιδικά πάρτυ αυτή θα ήταν πιο λογική επιλογή. Ένας έμπειρος dj που έχει παίξει μουσική σε πολλά παιδικά party ξέρει ότι αυτή η επιλογή θα οδηγήσει την εκδήλωση σε απόλυτη αποτυχία, όπως και έγινε φανερό ήδη από το πρώτο τέταρτο της εκδήλωσης. Τα παιδιά επαιζαν και ετρεχαν στο προαύλιο χωρίς να δινουν σημασία στα αποκριάτικα τραγούδια και χωρίς να χορεύει κανένα παιδί από καμία τάξη. Μουσικές επιλογές των δασκάλων δεν άρεσαν ούτε στα παιδιά της πρώτης ούτε στα παιδιά της έκτης ούτε στις ενδιάμεσες τάξεις. Χωρίς υπερβολή κανένα παιδί δεν είχε διάθεση να χορέψει.

Ποιες ήταν οι συνέπειες της απουσίας του DJ από το παιδικό πάρτυ

Τα αποκριάτικα λάτιν τραγούδια σε γενικες γραμμες είναι πολύ χαρούμενη μουσική που αρέσει στους περισσοτερους ανθρώπους από κάποια ηλικία και πάνω. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι μουσική που θα ενθουσιάσει τα παιδιά του δημοτικού για να χορέψουν. Πρόκειται για μία μουσική την οποία πιθανότατα δεν την έχουν ακούσει ποτέ και τους είναι εντελώς ξένη. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση του την έχουν ακούσει, πρόκειται για τη μουσική των μεγάλων και όχι και τη δική τους μουσική. Όσο για την ιστορία οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη της συγκεκριμένης αποκριάτικης εκδηλώσης. Τελικά το παιδικό πάρτυ σώθηκε διότι τα παιδιά της έκτης πήραν πρωτοβουλία και κατέβασαν από το YouTube τα τραγούδια που τους αρέσουν. Ευτυχώς ο διευθυντής του σχολείου δεχτηκε να παραχωρήσει τον υπολογιστή του για να κάνουν τις σχετικές αναζητήσεις καθώς και το στικακι για να μεταφέρουν τα τραγούδια από τον υπολογιστή στην ηχητική εγκατάσταση. Όταν άρχισαν να παίζουν οι μουσικές επιλογές των ίδιων των παιδιών τότε το κέφι ανέβηκε κατακόρυφα. Πρόκειται όμως για μουσική η οποία δεν υπήρχε περίπτωση να την παίξει κανένας από τους δασκάλους όσο μικρή ηλικία και αν έχει. Ακόμα και αν μερικοι δάσκαλοι έχουν παιδιά στην ηλικία των μαθητών τους, συχνα δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη μουσική για το παιδικό πάρτυ.

Γιατί να επιλέξω dj για το παιδικό πάρτυ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους προτείνουμε να επιλέξετε εξειδικευμένο dj για το παιδικό πάρτυ. Πρώτα από όλα αυτή είναι η δουλειά μας και αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε την επιλογή επαγγελματία DJ για το παιδικό πάρτυ. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι ο DJ δεν γνωρίζει απλά και μονο τα τραγούδια που ακούν τα παιδιά της κάθε ηλικίας. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και μόνα τους τα παιδιά. Το πρόβλημα σε ένα παιδικό πάρτυ χωρίς DJ θα ήταν ότι το κάθε παιδί θα προσπαθουσε να βάλει το τραγούδι που του αρεσει και στο τέλος θα δημιουργουνταν ένας αχταρμάς μουσικών επιλογών χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ο DJ γνωρίζει πώς να ακολουθήσει μία μουσική ροή ώστε να ικανοποιήσει όλες τις επιλογές διατηρώντας το κέφι στα ύψη. Όλα τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν το καθένα την παραγγελία του από το dj. Όμως το τραγούδι που ζητάει το κάθε παιδί δεν σημαινει οτι θα παίξει εκείνη τη στιγμή. Μόνο ο dj ότι γνωρίζει πότε πρέπει να βάλει το κάθε τραγούδι ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει το παιδί που το επέλεξε, αλλά παραλληλα να μη χαλάσει η ροή του παιδικού πάρτυ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ο DJ δεν θα παίξει μόνο τη μουσική που γνωρίζουν τα παιδιά,αλλά θα παίξει κάποια τραγούδια ακόμα τα οποία ναι μεν θα είναι εντελώς άγνωστα προς τα παιδιά αλλά θα τα ενθουσιάσουν και θα τα παρακινουν σε χορό. Ο έμπειρος dj από την εμπειρία που έχει αποκομίσει παίζοντας μουσική σε πολλές δεκάδες παιδικών πάρτυ, γνωρίζει πότε να ανεβάσει το κέφι αλλα και πότε να χαμηλώσει τη διάθεση ώστε τα παιδιά να κανουν το προγραμματισμενο διαλλειμα για το γευμα τους, γνωρίζει ποια μουσική να παίξει την ώρα που τα παιδιά προσέρχονται στο πάρτι, επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως να σηματοδοτήσει την ληξη του πάρτι με την κατάλληλη μουσική ώστε τα παιδιά να φύγουν από κει με ένα χαμόγελο καταϊδρωμένα και ευχαριστημενα!