Blog

H μουσική δομή του επιτυχημένου wedding party

H μουσική δομή του επιτυχημένου wedding party

Ένα πράγμα που συμφωνούν και μας λένε τα περισσότερα ζευγάρια που συναντάμε, είναι το ποσό σημαντικό ρολό παίζει η μουσική στο πάρτυ του γάμου τους. Η μουσική πρέπει να έχει τέτοια κατανομή, ώστε να "ντύνει" με το σωστό feeling όλα σταδία της δεξίωσης. Επίσης πρέπει να είναι κατάλληλη ώστε να μπορούν να διασκεδάσουν ταυτόχρονα όλα τα ηλικιακά γκρουπ των καλεσμένων. Ένας έμπειρος dj γαμου είναι αυτός που θα κληθεί να δημιουργήσει κέφι στο παρτυ και θα καταφέρει να σηκώσει στην πίστα ένα αρκετά ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Παρακάτω σας παραθέτω μερικά tips ώστε να μπορείτε να καταλάβετε αν ο dj με τον οποίο σκέφτεστε να συνεργαστείτε μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προσδοκίες σας, καθώς και τον μουσικό κορμό μιας γαμήλιας δεξίωσης.

 Welcome drink

Η μουσική που ακούγεται κατά την προσέλευση των καλεσμένων στον χώρο της δεξίωσης.

Η γαμήλια τελετή έχει τελειώσει, το ζευγάρι δεν έχει έρθει ακόμα, ο μπουφές δεν έχει ανοίξει, όμως ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να έρχεται. Στην είσοδο σερβίρεται ένα δροσιστικό fruit punch και η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη για το μυστήριο που μόλις τελέστηκε.

Το ζητούμενο εδώ είναι η μουσική να είναι χαλαρή και ευχάριστη δίχως ιδιαίτερη ένταση, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της στιγμής. Σκεφτείτε κάτι σε ένα γλυκό και μελωδικό ήχο οπως Chil out και jazz θέματα που θα πλαισιώσουν τον χώρο. Σημαντικό είναι να μην κάψετε τραγούδια που θα θέλατε να ακουστούν αργότερα, αφού κάνεις δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο τι ακούγεται, παρά μόνο στο ευχάριστο συναίσθημα που θέλουμε να δημιουργείται από την μουσική.

 

Το "τρίπτυχο" Είσοδος - Τούρτα - Χορός

Εδώ συναντάμε μια τυπική διαδικασία όσον άφορα τα χρονικά σημεία της δεξίωσης που έχουν επινοήσει οι Μετρ για να ξεμπερδεύουν σύντομα με το ζευγάρι. Αυτός είναι και ο λόγος που στους περισσότερους Ελληνικούς γάμους τηρούνται τα παραπάνω σε σειρά, το ένα αμέσως μετά το άλλο. Επειδή αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα η κάποιο έθιμο, δεν σας εμποδίζει τίποτα να αλλάξετε τα χρονικά σημεία της κάθε διαδικασίας. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε είσοδο, να καθίσετε για φαγητό και να κόψετε την τούρτα λίγο πριν αρχίσει το πάρτυ. Αμέσως μετά να χορέψετε το αγαπημένο σας τραγούδι, το οποίο στο τέλος του θα σηματοδοτεί και την έναρξη του πάρτυ. 

  

Είσοδος του ζευγαριού

Σε αυτό το σημείο όλοι οι καλεσμένοι έχουν μπει στον χώρο της δεξίωσης και περιμένουν τους νεόνυμφους, η μουσική μέχρι αυτό το σημείο κινείται ακόμα στον ρυθμό του welcome drink. Τη στιγμή της εισόδου παίζει σε δυνατή πλέον ένταση το αγαπημένο τραγούδι που έχει επιλέξει το ζευγάρι για να αναγγέλλει την είσοδο του. Εδώ η μουσική επιλογή συνήθως είναι κάποιο έντονο ρυθμικό κομμάτι Dance ή Rock, αν και υπάρχουν συχνά ζευγάρια που επιλέγουν smooth κομμάτια για την είσοδο τους. 

 

Τραγούδι για την κοπή της τούρτας

Μια ρομαντική στιγμή που προϋποθέτει ρομαντική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το σημείο έχω παρατηρήσει τα πιο αταίριαστα μουσικά θέματα.

Πολλές φορές υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το τραγούδι της εισόδου και για την κοπή της τούρτας η όποια έχει κανονιστεί να τελεστεί αμέσως μετά την είσοδο. Φανταστείτε τώρα το τραγούδι της εισόδου να είναι των Prodigy και να κόβετε τούρτα με μουσικό backround το firestarter.

Πολύ σημαντικό λοιπόν να επιλεγούμε ένα ρομαντικό τραγούδι που κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι λίγο πιο ρυθμικό από την μπαλάντα που θα χορέψετε αμέσως μετά, έτσι ώστε να υπάρχει μια διαφορετικότητα στην κάθε στιγμή που έχετε σχεδιάσει. Π.χ ( nina simone - my baby just cares for me ) 

 

Ο Πρώτος χορός

Είναι μια στιγμή που σας ανήκει ολοκληρωτικά. Αν δεν έχετε προετοιμάσει κάποια χορογραφία, τότε το πιθανότερο είναι να διαλέξετε μια ερωτική μπαλάντα που πιθανόν να συμβολίζει κάτι για την σχέση η την γνωριμία σας. Φροντίστε να  χαρείτε την στιγμή και να την διασκεδάσετε χωρίς άγχος, αφού σίγουρα δεν δίνετε εξετάσεις για δίπλωμα και δεν πρόκειται κανείς να σας πει τίποτα πάρα μονό να σας χειροκροτήσει στο τέλος.

 

Μουσική κατά την ώρα του φαγητού

Από την στιγμή που θα κάνετε την είσοδο σας στον χώρο της δεξίωσης, σηματοδοτείτε το άνοιγμα του μπουφέ και του σερβιρίσματος. Εδώ η μουσική δεν μπορεί να παραμένει chil out για πολύ ακόμα όπως στο welcome drink, γιατί καθώς τρωτέ υπάρχει κίνδυνος να αποκοιμηθείτε επάνω στο πιάτο σας!

Θα πρέπει λοιπόν σταδιακά να αλλάζει από χαλαρή και να κλιμακώνεται σε πιο ζωηρούς ρυθμούς με γνωστά, ακουστικά, κεφάτα τραγούδια, ξένα ή Ελληνικά, που απαραίτητα θα μιλάνε για αγάπη και θα μπορούν να ακούνε ευχαρίστα οι καλεσμένοι σας καθώς τρώνε. Εδώ το ζητούμενο είναι να ανεβάζουμε σταδιακά την διάθεση ώστε να υπάρχει διάθεση για προσέλευση στην πίστα όταν έρθει η ώρα.

 

Μουσική για το παρτυ του γάμου. Σημαντικά tips

 Το 90% των καλεσμένων πρέπει να ξέρουν τα τραγούδια. Αποφύγετε κάποιον dj που θεωρεί ότι η δεξίωσή σας είναι η κατάλληλη ώρα για να πειραματιστεί. Τα τραγούδια που βάζει θα πρέπει να είναι γνωστά στη συντριπτική πλειοψηφία των καλεσμένων. Τα ''ψαγμένα'' και εναλλακτικά τραγούδια μπορεί να ταιριάζουν σε ένα πάρτυ με φίλους, σίγουρα όμως όχι στο γάμο σας.

Τα τραγούδια πρέπει να ενώνουν τις ηλικιακές αποκλίσεις. Στο γάμο σας θα υπάρχουν διάφορες ηλικίες. Από μικρά παιδιά και εφήβους μέχρι υπερήλικες. Πώς, λοιπόν, μπορούν να διασκεδάσουν όλοι από κοινού; Με διαχρονικά κομμάτια, όπως για παράδειγμα αυτά των 80’s, που καλύπτουν το χάσμα γενεών, αλλά και mainstream ραδιοφωνικές επιτυχίες της εποχής που γνωρίζουν συνήθως οι περισσότεροι.

Εναλλαγή πολλών ειδών. Είναι σχεδόν αδύνατο ακόμα και για τον πιο ικανό dj γάμου να παίζει για όλη τη διάρκεια του χορευτικού προγράμματος τραγούδια που θα ξεσηκώνουν και θα επιδρούν με την ίδια ένταση σε όλα τα target group ταυτόχρονα. Έτσι, η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή, είναι να προχωράει σε σχετικά συχνή εναλλαγή μουσικών ειδών ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και κανείς να μην προλάβει να βαρεθεί!

Όχι στον Dj Juke box. Αποφύγετε τον Dj που θα σας πει: ''Ότι μου ζητάνε θα το βάζω." Επίσης μην αφήσετε τους καλεσμένους να τον μετατρέψουν σε juke box με παραγγελίες που πρέπει να παίξουν τη στιγμή που τις ζητάνε. Το μουσικό πρόγραμμα πρέπει να έχει ροη και συνοχή. Αν χαλάσει η ροη υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το παρτυ, γι αυτό οι παραγγελίες πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες αλλά να παίξουν ΑΝ και ΌΠΟΤΕ ταιριάξουν στο μουσικό πλάνο που Dj

 Author

George Kikianis